Egy lépcsős pálinkafőző berendezés

A berendezés 2mm rozsdamentes lemezből (1.4301) készül.
Az üst bruttó űrtartalma kb. 95 l. Az üstöt kívülről a palást ¾ részéig körülveszi egy másik edény, melybe olaj töltődik (duplafalú edény, a leégés elkerülése végett).  Az üst alsó része leeresztő csapot és tisztító ajtót tartalmaz, tetején kerül elhelyezésre a betöltő ajtó és a lepárló torony, amely egy egységet képez a hűtővel.
A lepárlótorony háromtányéros buborék sapkás lepárló.
A torony tetejéhez kapcsolódik a hűtő berendezés, amely egy csőköteges hőcserélő (a torony felső része kiegészülhet egy aroma kosárral, amelyre aszalt gyümölcsöt lehet elhelyezni).
A hőcserélőből kikerülő párlat egy része egy reflux (visszafolyó) csapon keresztül a legfölső tányérra vissza van vezetve, a párlat további finomítása véget.
A vissza nem vezetett párlat a levezető csövön távozik a készülékből, amelyet további hígítással a kívánt szeszfokra be lehet állítani.

Első használatba vétel előtt, vagy ha egy-két hete nem használtuk érdemes a tornyot fel önteni tiszta vízzel (torony sapka le, majd annyi vizet bele önteni, hogy az üstbe folyjon vissza. Ha ezzel meg vagyunk, akkor rakjuk bele a cefrét az üstbe, ha van lehetőség cefre fokolóval mérje meg ha nincs akkor saccolja meg (a gyümölcs fajtájára jellemzően) valami cefre fokot ebből lehet kiszámítani mennyi lé jön le. Reflux csapot nyissa ki teljesen, közbe lehet indítani a fűtést. Elindul a fűtés hőmérőkön látható hol tart, ha a torony negyedik hőmérője eléri a 70 fokot lassan meg indul, ekkor el kell indítani a hűtő vizet (az alsó cső a be a fölső a ki lépő víz, ha megy a víz folyamatosan nem is kell tovább foglalkozni vele, de azért figyeljünk oda a kilépő (felső) hőfokmérő ne mennyen 40-50 fok fölé). Ha beindul a lepárlás a figyelő üvegben látó, hogyan jön lefelé. A számított mennyiség elérésekor engedjük le a rézelejét, a kis csapon.  Aztán apródonként (2-3 centenként) vegyünk mintát és szagolgassuk meg, el kell tűnjön vagy mérséklődni kell a szúrós szagnak. Ha ez meg történt várjunk annyit, hogy a kémlelő üvegben a folyadék szintje elérje a vissza folyó szintet, ha ez megtörtént várjunk 5-10 percet, hogy a harmadik és negyedik hőmérő hőfoka ismét visszaemelkedjen vagy ne süllyedjen tovább (mikor elvesszük az elejét 75-85 körüli értéken van, aztán ha a reflux elkezd visszafelé folyni a harmadik tálcikára ez lecsökken akár 75 alá is ezért kell várni vele kicsit). Mikor ismét beindult rendesen, be kell állítani a reflux csapot kb. úgy, hogy az előzőekben látott folyás vagy csöpögés harmada legyen, a reflux csappal lehet állítani, szabályozni a kifolyópárlat szeszfokát, lepárlás közben érdemes figyelni és korrigálni, a lepárlás vége felé változni fog. Ha fokolva van, 55- 50 fokig érdemes engedni utána besavanyodik (utópárlat). 

  Ha hosszabb ideig nem használódik érdemes tiszta vízzel át öblíteni a következő módon a lefolyó cső alját bedugni  vagy lezárni, torony sapkát levenni, a csapot elzárni( reflux ) a függőleges cső végéről a réz szellőzőt levenni és innét feltölteni vízzel (3-5 liter), addig míg az üstbe 1,5-2 liternyi víz nem folyik vissza a toronyból, ha ez meg van nyissuk ki a kiscsapot (edényt alá)  majd  óvatosan a reflux csapot amíg ki nem ürül, végül a függőleges cső végéből vegyik ki a dugót had folyjon innét is ki a víz. Ha fagy veszélyes helyen van tárolva javaslom a torony hőmérőket kivenni (rögzítő csavart oldani, ha van, majd kihúzni a hőmérőt és a csonkot egy 22-es kulccsal kihajtani, ha kint van mind tornyot megdönteni, hogy kifolyjon belőle, ami még benne maradt).   Ha habzós anyagot főzünk vagy esetleg intenzívebb volt a fölfűtés előfordulhat, hogy az alsó tányér túlfolyója lefelé lévő cső amelyiken sapka van (víz zár) eltömődhet és ha nincs használva beleszáradhat, ezért érdemes tiszta vízzel a torony sapkáján keresztül átmosni a berendezést. 

Számítási példa: 40 liter 5 fokos cefre; 40 x 0,05=2 tehát kb. 2 liter 100 fokos párlat lesz ebből 2 x 0,03=0.06 vagyis valamivel több mint féldeci a rézeleje, 2 x 0,7=2,8 veszteségeket elő utópárlatot figyelembe véve kb. 2,2-2,5 70 fokos párlat lesz, amit hígítani érdemes 40-50 fokig lehetőség szerint fokozatosan ne egyszerre ioncserélt vagy desztillált vízzel. (a példa alapján 2.3 x 0,7/ 0.45= 3,5 vagy is 3,5 liter 45 fokos pálinka jön ki). Ez persze csak elmélet valóságban a középpárlat (pálinka, ami 70 fokos) 1.5-2 liter körül szokott lenni a többinek már szaga van ez az, amit ki kell tapasztalni

Pálinka hibák és víztisztítás: kation cserélő műgyanta (víztisztítás, kisebb hibák pici opálosság eltüntetése) aktív szén (akár durva leégett le kozmált íz eltüntetése színhelyre hozása tiszta átlátszó lesz utána, selymes lágy ízű mintha több hónapot pihent volna) –         Ha savasabb a cefréd kevesebb baj lesz a párlattal a cefrébe kevéske citromsavat vagy kénsavat (akksi sav) érdemes bele tenni a nagyok mondják, szőlő félékkel kevesebb baj van savasabbak főleg, ha benne van a kocsány is